Onlinekurs i självhushållning och hållbar livsstil

För vem är kursen?

Den här kursen är för dig som är nyfiken på och vill ta steget till en mer hållbar livsstil. Du vill komma igång och odla dina egna grönsaker, lära dig använda permakultur som designverktyg och få nya alternativ till det konventionella. Kursen passar alla som har en hög ambition att leva hållbart och som är beredda att göra en förändring. Kursen vänder sig såväl till dig som bor i stan som på landet eller vill ta steget och flytta ut till landsbygden.

Syftet med kursen är att ge dig kunskaper att nå dina mål inom självhushållning och hållbar livsstil och ge dig ytterligare motivation att fortsätta med det. Detta innebär att du får kunskaper som gör dig redo för såväl fysiska som psykiska utmaningar som du kan komma att stöta på under resan. Vi har själva gjort den här resan och vet vad som krävs.

Innehåll:

När vi flyttade ut gjorde vi det under väldigt utmanande omständigheter som vi gärna vill dela med oss av till dig som själv tänker samma tankar. Detta hoppas vi kommer att hjälpa dig och motivera dig till att ta steget. Vi tror också det kommer att ge dig betydligt bättre förutsättningar än vad vi hade. Den här kursen är allt och lite till som vi önskat att vi visste den dagen vi startade resan för elva år sedan.

För att lista kursens innehåll så kortfattat som möjligt:

  • Hur man kommer igång med självhushållning av ettåriga och fleråriga grönsaker, bär, frukt och örter.
  • Gödsel och näring
  • Växtskydd och växtföljd
  • Introduktion till permakultur och hur det kan användas i praktiken.  
  • Teoretiska kunskaper om hållbarhet och vilka vetenskapliga forskningsresultat som finns och visar att livsstilen kan bli verkligt hållbar.
  • Hållbara miljöanpassade avloppssystem för hushållet. Gråvattensystem.
  • Misstag och erfarenheter – vad vi önskar att vi hade vetat.

Kursens upplägg

Kursen är uppdelad i 5 delar. Varje del består av en eller flera inspelade videoföreläsningar som kompletteras med dokument, bilder och powerpointpresentationer som man får ladda ner. I slutet av varje del träffas vi tillsammans på zoom och diskuterar veckans material. Zoom-träffarna är oftast uppbyggda som en diskussion där vi tar upp utvalda frågor och går in i detalj på vissa delar. Här ges möjlighet för deltagare att medskapa kurs innehållet. Anmäl dig här.

Förväntningar

Kursen är en baskurs vilket innebär att du som deltar inte behöver några förkunskaper i ämnet. Alla träffar spelas in så du kan se dem efteråt i din egen takt när du har tid. Om du inte vill bli inspelad har du möjlighet att delta anonymt och utan personlig information. Kursen är tänkt att inspirera dig och ge dig grundläggande kunskaper och en överblick, så att du på egen hand kan gå vidare in i de bitar som betyder något för dig. Vi ser gärna att deltagare löpande under kursens gång meddelar oss om saker som kan förbättras.

Material:

Kursen erbjuder olika former av lärande där du genom bland annat digitala träffar, läsbart material, videos och ljudinspelningar kan ta till dig innehållet.

Allt lärande sker online. För att genomföra kursen behöver du ha en dator med Internet som klarar att streama video, samt papper och penna eller digitalt anteckningsverktyg. För att använda det nedladdningsbara materialet är det bra men inte nödvändigt om du ha tillgång till skrivare.

Start: Kommande startdatum för kursen: 2023-02-12
Vi ses under fem veckor, på söndagar mellan klockan 18.00-19.30

Så går det till: Vi använder mötesverktyget Zoom, där vi kan dela video, ljud, bild och chatt. Du kan ladda ner det gratis från zoom.us till din dator, platta eller mobiltelefon.

Kostnad:1250 kr.

Feedback från kursdeltagare:

”Allt har varit superintressant, har lärt mig så mycket om etableringsmetoder som hade (om jag vetat tidigare) underlättat mitt arbete i trädgården. Att inte allt behöver grävas fram och skapas utan kan byggas upp och därmed förbättra underliggande vegetation”.

”Ni är väldigt pedagogiska med powerpointen och metodiska när ni berättar, informationen hinner landa i en själv innan nästa del. Man fick mycket material. Kul att se hur ni har använt er av det”.

”Ert personliga engagemang att få se bilder och misstag och lyckade steg ni har gjort. Att det varit fritt att ställa frågor och portalen nu efteråt”

”Helt ny värld, hade aldrig tänkt på min trädgård ur detta perspektiv tidigare. Att använda amträd och skapa områden med bördig mark där ännu mer vill växa. Har alltid haft fokus på ätbart, men detta blev ytterligare en stor tillgång i hur en trädgård kan planeras. Att träd, buskar och örter kan bidra och skapa en god balans. Intressant, lärorikt, trevligt och jättebra att zoom-kurser används”.

”Inspirerande. Utmanande med områden som jag inte tänkt på förut, t.ex. gråvatten och dammarna. Jag har fått ett bredare perspektiv på självhushållning, det är ju inte bara att äga några djur och odla sin mat”.

Läs mer om vår verksamhet:

www.groblads.se

För övriga frågor om kursen kontakta Ylvali på tel. 076 803 7708 eller epost: kontakt@groblads.se

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.