
Rena & återbruka vatten i vårt växthus
Vi hade sedan länge drömt om att rena vårt BDT vatten (bad, disk och tvätt) i ett växthus samtidigt som vi kunde använda det för odling och rekreation. För två år sedan började vi gräva ut på södersidan av huset för att bygga ett växthus. Grävningen gjorde vi för hand för det gick inte att komma åt med en maskin eftersom vi planterat en skogsträdgård runt huset. Vi fick hjälp med grävningen av en god vän och våra barn.

När vi renoverade huset drog vi rör som ledde vattnet vi använde från huset ut i växthuset. När vi var klara med grävningen i grunden så grävde vi ett djupt hål i grunden där vi skulle placera två IBC tankar som skulle fungerar som tvåkammarbrunn.

Det var en utmaning att gräva så djupt i moränen eftersom det är så kompakt och fullt med hårt packad småsten. Vi träffade på flera stora stenar som vi fick häva upp för att göra hålet tillräckligt djupt.

När vi väl var klara med grunden så blev det vinter och vi var oroliga att mycket av jorden från sidorna av grunden skulle falla ner. Lite trillade ner men det klarade sig och till våren gjöt vi en sockel runt grunden och murade upp med lättklinkerblock.

Grunden fylldes med skumglas (hasopor) som är ett material som kommer från glasförpackningar från de svenska hushållen. Fördelen med hasopor är att materialet inte kan mögla och ruttna och passar därför bra att använda i grunden.

Virket vi använt till växthuset är hämtat från vår egen skog och sågad på gårdens sågverk. Innan vi använde virket fick det ligga och torka under sommaren.

I växthuset murade vi också upp en damm där vi har en lite våtmark som hjälper till med reningen. Vi planerar att ha fiskar samt grodor i dammen. Glassen vi använt till växthuset är återbruksmaterial och dem tog min pappa rätt på när bostadsområdet han bodde på då skulle bytta ut alla fönster i området.

I golvet har vi lagt ut värmeslingor som är anslutna till vår kökspanna samt ackumulatortank så att vi kan vi använda utrymmet året runt om vi skulle vilja.

Taket på växthuset kommer bestå av sedum växter och ängsväxter och på så viss ökar vi mångfalden i området samtidigt som taket kommer ge ett vackert intryck. Det gröna taket kommer också ha en viss isolerande effekt.

Reningsprocessen av vattnet som kommer från huset hamnar först i de två IBC tankarna. Sedan går vattnet genom ett biofilter av växter, därefter till dammen. Sedan leds vattnet till en levande vägg, där växter lever och renar vattnet. Vattnet leds sedan tillbaka till dammen igen sedan tillbaka upp till den levande väggen och ner igen för att sedan passera växtbäddar inne i växthuset och i två dammar i skogsträdgården. På så vis återbrukar vi vårt spillvatten till att vattna växter och kan liknas vid att ha en extra vattenkälla på sin mark.

På golvet i växthuset har vi valt att använt lera eftersom vi är vana att arbeta med det materialet och för att det är skönt att gå på samtidigt som det blir väldigt vackert. Vi har än så länge bara putsat golvet med ett tjockt lager av lera men vi kommer att lägga på ett tunt lager till så fort vi hinner. Processen med lergolv kommer jag berätta mer ingående om längre fram på bloggen.

I veckan planterade jag ut lite försådda växter i bäddarna inne i växthuset. Bäddarna har vi fyllt med torv och lavasten och växterna kommer få vatten genom en slags droppbevattning.

Processen har varit lång och vi har kämpat hårt men vi är fortfarande inte klara. Men det känns extra skönt att äntligen få börja odla ?

//Ylvali


8 Comments
Petra Hansson
Hej! Det är bara att gratulera er till er uthållighet, klokhet och envishet!
Stor respekt!
Petra
Ylvali Falk Groblad
Hej Petra!
Tack för värmande ord.
//Ylvali
Freia Sidanius
Vilke inspirerande projekt som ni klarat av med att rena vatten på ett naturligt sätt.
Ser fram emot mitt besök…Er livstil ger mig glädje..
Ylvali Falk Groblad
Tack!
Ser fram emot att träffa dig också. Det gör mig väldigt glad och varm i hjärtat att vi genom vår livsstil kan sprida glädje.
Linda
Alltså bara sådan himla wooow upplevelse när man läser ditt inlägg. Blir så inspirerad och det väcks en massa tankar, funderingar och ideér i huvudet på mig.
Ylvali Falk Groblad
Hej Linda!
Roligt att du känner så 🙂
Pia
Så härligt att se ett levande komplett genomtänkt exempel i enfamiljsstorlek,
har funderat många år och fick mycket inspiration!
———————————————————————————————————————–
Kanske kan ett sedumtak även funka på en balkong.
För och nackdelar med att placera 2-kammarbrunnen inne i växthuset.
Mått på växthus, dimensionering av bäddar och dammar.
Volymbehov för att hantera skyfall och torrår/vattenmagasin.
Ylvali Falk Groblad
Hej Pia!
Vad roligt att du är intresserad av avloppsanläggningar. Som du vet kommer jag och Dagar att hålla en kurs som dels handlar om gråvattensystem och hållbara kretsloppslösningar. Här är länken till kursen: https://www.studieframjandet.se/kronobergs-lan/gustav-arrangemang/kurser/2021/mars/onlinekurs-i-sjalvhushallning-och-hallbar-livsstil/