Laga näringsrika linsbiffar med gräddsås
Tänkte jag skulle dela med mig utav ett recept på vegetariska biffar och en gräddsås med en touch av lingon som jag brukar göra och som är väldigt uppskattade av hela familjen. Dessa biffar går att göra både på röda och gröna linser. Med gröna linser blir de ganska snarlika en köttbiff, har jag fått höra från de som jag bjudit dem på. Med röda linser blir konsistensen mer som en råraka. Jag brukar förutom linser använda rivna morötter och purjolök som bas. Kryddning sker efter säsong men gärna lite olika örter såsom persilja och timjan.

Det här behöver du till 4 portioner:
2dl röda linser
2 morötter, rivna (kan bytas ut mot pumpa)
1 gul lök
1 ägg
3 msk potatismjöl
Salt, peppar, paprikapulver
½ knippe persilja
½ knippe timjan
Smör eller olja att steka i
Så här gör du linsbiffarna:
- Börja med att koka linser med en buljongtärning och låt sedan linserna svalna lite.
- Riv morötterna, hacka löken och blanda samman med linserna.
- Tillsätt ägg, potatismjöl och kryddor.
- Klicka ut ca en matsked per biff på stekpannan och stek på medel svag värme tills det är lätta att vända och har fått en krispig yta på båda sidorna.
- Servera gärna med kokt potatis, gräddsåsen och lingonsylt.

Det här behöver du till gräddsåsen:
50 g smör
2-3msk mjöl (dinkel eller vete)
2,5 dl grädde
2 msk creme fraiche
3–5 dl poatisvatten eller annat vatten
1 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
1–2 msk lingon
Svartpeppar och salt efter smak
Så här gör du gräddsåsen:
- Börja med att smälta smöret och vispa ner mjöl i det smälta smöret.
- Tillsätt grädde lite i taget och potatisvatten låt koka upp tills du har en önskad konsistens på såsen.
- Smula i buljongtärningen och tillsätt creme fraiche och kryddor.
- Sist häller du i vätskan från lingonsylten.
Smaka av och njut!
Lycka till!
//Johanna

