Gör dina egna fruktremmar utan socker
Våra fruktremmar är ett populärt godis bland våra barn och dessutom ett väldigt bra sätt att ta tillvara och få njuta av våra bär och örter hela året. Vi använder oss av diverse bär, frukt och örter som finns att tillgå i vår skogsträdgård.

Vi brukar använda vita, röda, svarta och gröna vinbär, krusbär, hallon, koreanska silverbär, gojibär, havtorn, plommon, rosenkvitten, äpple och päron. Vi brukar också mixa i citronmeliss, mynta, spansk körvel och grönkål. Sist dekorerar vi med olika ätliga blommor och vackra blad. Det som tillsätts utifrån är bananer för att få fruktlädret att bli lite extra sött men det går lika bra att söta med annan söt frukt eller honung.

Vi kokar aldrig bären utan alla dess nyttigheter får finnas kvar tack vare den skonsamma värmebehandlingen de utsätts för genom torkugnen. Dessutom använder vi färska örter som vi gärna torkar utan behandling.

Du behöver:
10 liter bär och frukt
10–12 bananer
Örter efter smak
Ätliga blommor och blad till dekoration. Vi använder ringblommor, gurkört, mjölkört, malvor, fjällsyra och spansk körvel.

Gör så här:
- När vi plockat och fått ihop ca 10 liter bär och frukt mixar vi bär, frukt och örter med en stavmixer tills vi har en jämn smet.
- Vi använder ca 4–5 dl smet på varje plåt.
- Smeten brer vi sedan ut på plåtar och dekorerar med lite blomster och örter.
- Om det blir smet över brukar vi avnjuta det direkt eller frysa ner som glass.
- Plåtarna torkar i torkugn på 58 grader i 10–12 timmar beroende på vilken frukt det är. och torkas därefter i en torkugn. När fruktlädret är färdigt läggs de hela i plastpåsar för att behålla sin mjukhet.
- När vi ska använda det torkade fruktlädret klipper vi det i önskad storlek. Vi brukar klippa det till remmar eller rutor.

Lycka till!
//Ylvali och Johanna

