Samla och gör din egen kådsalva
Idag har jag, Ylvali och barnen varit ute och samlat kåda för att kunna göra vår egen kådsalva. Kådan hittar vi främst på granar som blivit av med grenar eller fått sår i barken. Vi skär loss kådan med en kniv och lägger den sedan i en glasburk. Kådan har många bra egenskaper och är bakteriedödande, smärtlindrande och värmande och dess användningsområden är många t.ex. små sår, självsprickor, svårläkta sår mm.

När vi fått ihop så mycket kåda som vi behöver för att kunna göra salva så är det bara att börja?
Det här behöver du:
- 20g kåda
- 20g bivax
- 2dl olivolja (det går också bra med annan vegetabilisk kallpressad olja).

Så här gör du:
- Börja med att smälta kådan i en bunke över vattenbad.
- När kådan smält är det dags att sila bort eventuella barkbitar och andra partiklar i en tråd sil.
- Mät upp oljan och bivaxet i en annan bunke och låt detta smälta samman över ett vattenbad.
- Häll sist i den silade kådan i oljan och bivaxet.
- Rör tills allt har smält samman.
- Vill man så kan man tillsätta någon eterisk olja för extra doft men personligen tycker jag inte det behövs eftersom kådan i sig ger en underbar doft.
- Nästa steg är att hälla upp kådsalvan i torra rena burkar och låta stelna innan man sätter på lock.
//Johanna


7 Comments
Wilhelmina
Ungefär hur lång hållbarhet har den färdiga salvan?
Ylvali Falk Groblad
Den håller i flera år men kom ihåg att förvara den mörkt och svalt.
Nicklas
Jag har 20 år gammal kådsalva kokt på njurtalg från får och grankåda. Den fungerar utmärkt fortfarande. Förvarad i en plåtburk med plåtlock (gammal skoputsburk) i rumstemperatur.
Kristina Björnlund
När på året är det lämpligt att samla in kåda?
Ylvali Falk Groblad
Hej, det kan du göra när som helst på året.
Fredrik
Hej. jag tröttnade på det långsamma vattenbadet. Jag har två glasburkar i mikron, en där kådan smälts, tar några minuter, och en för bivax och olja. Oerhört smidigt och fort gjort. Väldigt varma glasburkar, speciellt den med kådan.
dagar.groblad@gmail.com
Jag tycker att det jobbigaste med att göra kådsalva är att rengöra alla redskap efteråt. Kanske också en anledning att smälta det i glasburkar.