
Fröknäcke med grönkål

Vi odlar mycket grönkål och därför passar jag på att tillverka olika produkter som chips, bröd och fröknäcke av just grönkål. I detta inlägg delar jag med mig av ett recept på hur jag gör fröknäcke med grönkål i. Jag torkar även grönkål till pulver och blandar i lite i örtsaltet. Men kom ihåg att grönkål också kan övervintra och kan ge färska blad hela vintern. I år är det också ett bra år för rödbetor här i Småland så jag alternerar fröknäcke med grönkål eller rivna rödbetor. Nedan följer ett enkelt recept som jag fått av en vän.

Ingredienser:
1 dl havregryn
1 dl bovete
1 dl majsmjöl 3ller fullkornsrismjöl
1,5dl solrosfrön
0,75 dl sesamfrön
0,75 dl linfrön
1,5 tsk örtsalt
2 msk Psyllium husk
5 dl finhackad grönkål eller valfri grönsak.
0,75 dl olivolja eller rapsolja
3 dl kokande vatten

Så här gör du:
- Blanda först ihop de torra ingredienserna.
- Tillsätt den finhackade grönkålen.
- Slå på kokande vatten.
- Tillsätt oljan och rör om.
- Dela degen i två delar och lägg ut på två plåtar med bakplåtspapper.
- Kavla ut mellan två bakplåtspapper.
- Skär den utkavlade degen i den storlek som man önskar på knäckebröden.
- Grädda i 150 grader i ca1 timme.

Jag har testat att riva rödbeta istället för grönkål och det smakar också väldigt gott samtidigt som det ger en vacker färg åt knäckebröden. Testa gärna också att blanda i kryddor som timjan och oregano.
Lyckat till!
Ylvali

