Odling,  Permakultur

Kom i gång att odla nu – direkt på marken

nondiggarden

Enklast är att börja odla mark som har ett lågt ogrästryck, särskilt om man har mycket rotogräs som kvickrot och kirskål. Det är lättare att börja odla direkt på en gräsmatta eftersom det ofta inte finns svåra rotogräs men det är inget hinder att börja odla direkt även på en mark med mycket rotogräs. Ett av det lättaste sättet att odla är att lägga ut kartong oavsett om du ska börja odla på en gräsmatta eller på en åker. Kartong eller tidningspapper hindrar gräs eller ogräs från att leta sig upp i bädden under den första odlingssäsongen. Om man ska odla på gräsmatta räcker det med att lägga ut ett lager kartong, annars är det tre lager som gäller! Vilken metod man väljer för att skapa sina bäddar beror på när man vill börja odla och vad man kan tänka sig att odla.

Odla pumpa på kartong det första året

Ett enkelt sätt att börja odla utan att gräva är att täcka med kartong eller tidningspapper direkt på marken där man har tänkt att bygga sina bäddar. Vi hade mycket kirskål och kvickrot där vi skulle börja odla så vi använde tre lager med kartong som överlappar varandra för att hålla bäddarna ogräsfria. Efter man lagt ut kartong kan man tillföra gamla kvistar så bädden blir lite högre. Över kvistarna kan man lägga på färsk gödsel. Sedan kan man lägga på material som löv, ensilage, halm, gammalt hö, och växtdelar. Sist lägger jag på komposterad/brunnen gödsel. Om bädden inte innehåller för mycket stark gödsel kan den börja odlas på en gång. Tekniken påminner om hugelbäddar med här behöver man inte använda stora stockar och grova grenar.

Bilden visar det första året vi odlar. Längst till vänster växer vintersquash i en lätt upphöjd limpa. I raderna la vi ut tidningar med hö på. I den andra smala bädden växer bondbönor som vi hade försått och som planterades direkt ner i jorden med tidningspapper runt samt hö över. Längst till höger är en rad med potatis på liknande sätt som bondbönor fast de är satta genom att gräva ett litet hål i jorden. Genom att testa sig fram lär man sig att se vad som fungerar samtidigt som man får erfarenhet av växter och vilka ogräs det är man jobbar med.

Om man tillfört mycket gödsel i bädden så stormtrivs vintersquash och sommarsquash att växa där. Squashplantor är bäst att förkultivera för att skapa en så bra start som möjligt men kom ihåg att avhärda plantorna i skuggan ca en vecka innan dem planterar ut i bädden för att skydda dem från solen. Pumpor är värmekrävande växter och trivs att växa högt. Man kan hjälpa dem lite extra i början genom att dela en 1 ½ petflaska på mitten och ta bort korken och göra håll i botten så att varje planta får syre. På det visset skapar man ett slags miniväxthus för pumporna. Kom bara ihåg att ta bort flaskorna innan plantorna blir för stora och när det blir väldigt varmt ute för annars kan det bli för varmt i flaskorna. Pumpor älskar vatten och genom att täcka runt dem med gräsklipp håller man jorden fuktig samtidigt som man ger dem näring.

odla pumpor
En upphöjd pumpabädd svämmar lätt över under sommaren. Praktmållan (den mörklila höga växten till höger på bilden) har massor av frön som självsår sig i trädgården om man låter den hållas. Jag vill ha den men lagom många. Praktmållan ger oss en tidig skörd av goda och vackra skott. Under sommaren får den växa så länge den inte tar för mycket plats i trädgården. Innan den självsår sig skär jag ner praktmållan men lämnar kvar rötterna i jorden eftersom det gynnar maskar och andra mikroorganismer. Fröna sprider jag till platser där jag vill ha den växande.

Om man vill så direkt i bädden kan man köpa plantjord och lägga på, som ett sista lager för att kunna göra en såbädd. Bäst resultat får man som sagt om man sätter ut redan försådda växter som pumpa som jag beskrivit ovan men alla vill nog inte odla pumpa. Andra exempel på robusta grönsaker är vitkål, rotselleri, grönkål, broccoli och brysselkål för de klarar bättre att växa i jord som är lite ”grövre”.

Odla potatis direkt på marken

Det går att odla potatis direkt på marken där man vill anlägga sina bäddar. Detta kan man göra på gräsmattan eller på en åker eller helt enkelt där man vill odla. Mätt ut den tänkta bädden genom att banka ner mindre stolpar och linda ett snöre runt stolparna så bäddarna blir tydliga.

Ett alternativ till att odla potatis om man har tillgång till mycket hö och inte känner för att gräva. Vi märker ut storlek på bäddarna med fyra små stolpar som vi bankar ner. Vi binder ett snöre runt stolparna så vi vet vart materialet ska placeras. När vi lagt ut höet över potatisen tar vi bort snöret och spänner ut det igen när vi ska täcka potatisen igen eller när vi ser att ogräset tittar upp.

Placera ut potatisen på marken med ca 30 cm plantavstånd och ca 50 cm radavstånd. Över potatisen lägger man gammalt hö eller halm så det täcker ordentligt. Detta gör man för att kväva ogräset och för att ljuset inte ska komma ner. Vi använde oss av gammalt hö från ett stall där getter hade varit under vintern så det var en del gödsel i.

odla potatis
Om man skulle misslyckas med sin potatisskörd så gör det inget eftersom man samtidigt byggt upp material till bäddar som till nästa år är färdiga att börja odla andra grönsaker i.

Gräsrötterna dör under det tjocka täckmaterialet och förmultnar vilket gör att man inte behöver gödsla denna odling för att få en god skörd. När ogräs försöker ta sig upp eller om potatisarna råkar kika fram lägger man ut mer hö eller halm. Om man tycker att potatisen växer dåligt kan man lägga på ett ca 10 cm tjockt lager färskt gräsklipp runt plantorna några gånger under säsongen. Vattna om det blir långa perioder med torka. Till hösten tar man bort höet eller halmen och potatisarna ligger där, direkt på marken.

Odla grönsaker direkt i kompost

Man kan lägga på stora mängder kompost (20cm) som läggs ut där man vill ha bäddarna. Mätt gärna ut både bäddar och där man vill ha gångarna. Det sägs att man kan lägga komposten direkt på gräset även om det växter kvickrot där eftersom man använder ett tjockt lager med kompost. Jag skulle dock rekommendera att lägga ut ett tjockt lager kartong först för att hindra ogräset i marken att komma igenom och det ger dig som odlare ett försprång.

Bäddarna mättes noggrant ut med små stolpar och snören. Stolparna sätts dit permanent så att vi lätt kan dra rep igen när vi nästa år ska tillföra mer kompost, dock inte lika tjockt. Pinnarna sågas av och står där så länge de håller. Vi la 20 cm kompost direkt på åkermarken och vi räknar med att det kommer att kväva ogräset under. Vi täckte de två första gångarna med kartong och sedan ca 20 cm träflis över kartongen. Resten av gångarna lade vi bara på ett tjockt lager med träflis.

Jorden blir väldigt bördig av komposten och man kan odla redan samma år. Mellan bäddarna, i gångarna lägger man ett lika tjockt lager med träflis över kartongen för att även där undvika ogräs samtidigt som det håller jorden på plats och håller den fuktig. Bäddarna är lättast att sköta om alla är lika långa och har samma bredd. Vi har valt att använda ett standardmått på 75 cm bredda bäddar och 40 cm bredda gångar. Det är då lättare att hitta lämpliga verktyg som förenklar odlandet. Dessutom är det lätt att kliva över bäddarna eller stå över bädden när man skördar. Gångarna gör smala för att utnyttja odlingsytan optimalt. Längden på våra bäddar har vi anpassat till området och valt 8 meters bäddar för att får plats med så många så möjligt på ytan samtidigt som det passar när vi ska utöka odlingen till andra områden på gården.

nondiggarden
Detta året har vi börjat använda såmaskin. Med samma bred och med lika långa rader på bäddarna är det lättare att beräkna hur mycket frö man behöver. Dessutom är mycket av odlingsredskapen som finns på marknaden anpassade efter 75 cm.

Man ska komma ihåg att det kräver mycket hårt jobba att anlägga bäddar med 20 cm kompost och gångar med 20 cm flis, särskilt om man vill göra många men metoden kräver minimalt med ogräsrensning och minskar förbrukning av bevattning.

Odla gröngödsling som både ger marken näring och konkurrerar ut ogräs.

Vi har fått mycket jord när vi grävt grunder till olika byggprojekt och den jorden har vi använt för att skapa nya upphöjda odlingsbäddar. Jorden lägger vi ut direkt på jorden där vi vill odla. Vi lägger ut stockar som en ram runt bädden för att hålla jorden på plats. Grästuvorna försöker vi lägga upp och ner, unders i bädden och sedan lös jord ovanpå.

gröngödsling

Bilden visar en blandning av olika metoder. Stockar placeras som en ram runt bädden. Därefter har vi lagt på jord direkt på marken. Jorden som läggs på kommer från ett områden med högt ogrästryck. Jorden jämnas sedan till när bädden fått den höjd man önskar. Därefter kan man så in bädden med gröngödsling för att konkurrera ut rotogräset som finns i jorden.

Innan vi sår in med gröngödsling så räfsar vi för att skapa en såbädd. Därefter sår vi in och räfsar igen för att mylla ner fröna lite gran. Vilken gröngödsling vi väljer beror på när under året vi sår in. På våren väljer vi ofta att så in bovete, havre, blodklöver, persisk klöver, foderraps och foderkål som vi blandar själva men det går också att välja redan färdiga blandningar. Vi köper gröngödslings fröer från Runåbergs, Lindbloms fröer eller Olssons fröer.

Lycka till!

//Ylvali

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.