Recept

Laga näringsrika linsbiffar med gräddsås

Tänkte jag skulle dela med mig utav ett recept på vegetariska biffar och en gräddsås med en touch av lingon som jag brukar göra och som är väldigt uppskattade av hela familjen. Dessa biffar går att göra både på röda och gröna linser. Med gröna linser blir de ganska snarlika en köttbiff, har jag fått höra från de som jag bjudit dem på. Med röda linser blir konsistensen mer som en råraka. Jag brukar förutom linser använda rivna morötter och purjolök som bas. Kryddning sker efter säsong men gärna lite olika örter såsom persilja och timjan.

Linsbiffar med purjolök, morot, timjan och persilja.

Det här behöver du till 4 portioner:

2dl röda linser

2 morötter, rivna (kan bytas ut mot pumpa)

1 gul lök

1 ägg

3 msk potatismjöl

Salt, peppar, paprikapulver

½ knippe persilja

½ knippe timjan

Smör eller olja att steka i

Så här gör du linsbiffarna:

  1. Börja med att koka linser med en buljongtärning och låt sedan linserna svalna lite.
  2. Riv morötterna, hacka löken och blanda samman med linserna.
  3. Tillsätt ägg, potatismjöl och kryddor.
  4. Klicka ut ca en matsked per biff på stekpannan och stek på medel svag värme tills det är lätta att vända och har fått en krispig yta på båda sidorna.
  5. Servera gärna med kokt potatis, gräddsåsen och lingonsylt.
Gräddsåsen ger rätten en känsla av husmanskost och uppskattas av människor som kan ha svårt för den vegetariska kosten.

Det här behöver du till gräddsåsen:

50 g smör

2-3msk mjöl (dinkel eller vete)

2,5 dl grädde

2 msk creme fraiche

3–5 dl poatisvatten eller annat vatten

1 tsk paprikapulver

1 grönsaksbuljongtärning

1–2 msk lingon

Svartpeppar och salt efter smak

Så här gör du gräddsåsen:

  1. Börja med att smälta smöret och vispa ner mjöl i det smälta smöret.
  2. Tillsätt grädde lite i taget och potatisvatten låt koka upp tills du har en önskad konsistens på såsen.
  3. Smula i buljongtärningen och tillsätt creme fraiche och kryddor.
  4. Sist häller du i vätskan från lingonsylten. 

Smaka av och njut!

Lycka till!

//Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.